Persbericht, voor onmiddelijke uitgave.

Consumentenbond tegen softwarepatenten

De Consumentenbond heeft Vrijschrift.org [1] laten weten bezorgd te zijn over de effecten van de voorgestelde softwarepatentenrichtlijn uit Brussel. Machiel van der Velde, beleidsmedewerker Consumentenbond, verklaarde tevens dat de Europese consumentenorganisaties, verenigd in BEUC, hun bezwaren over de richtlijn zullen aankaarten bij Europarlementariërs en in de pers.

Een reactie van Wiebe van der Worp, woordvoerder van Vrijschrift.org:

Zo'n Brussels uitvloeisel als Reprorecht is een muggeprikje als we het vergelijken met de op komst zijnde EU-richtlijn. Het is een regelrechte bedreiging. OpenMarket heeft bijvoorbeeld een Europees patent op het "verkoopsysteem via een netwerk" [2]. Bedrijven die on line zaken doen maken inbreuk op dit patent en zo zijn er nog 30.000 van dit soort oneigenlijke patenten [3]. Bovendien maakt de richtlijn zulke onzinnige patenten ook nog afdwingbaar in de rechtzaal.

Wij zijn uiteraard blij met de steun van BEUC en de Consumentenbond. De in UEAPME verenigde Europese MKB-organisaties hebben ook forse kritiek op de richtlijn. Wij ondersteunen als Nederlandstalige organisatie de Foundation for a Free Information Infrastructure [3] en maken daarmee hun stem zwaarder.

Het probleem wordt in Europa zwaar onderschat. Het meest recente geval [1], waarbij het bedrijfje Eolas de gigant Microsoft op de knieën heeft gekregen spreekt boekdelen. Afgezien van de "vergoeding" van 521 miljoen dollar moet alle software aangepast worden en zal het effect hebben op gigantische aantallen internetbladzijden . In de VS, waar softwarepatenten wel toegestaan zijn, krabt men zich achter de oren of het allemaal wel zo goed is. Echter in Europa spreekt het onderwerp blijkbaar niemand echt aan. Het is wat wrang om te zien dat vandaag nog het vooraanstaande Amerikaanse blad "The Economist" ingaat op de komende Europese richtlijn [5] terwijl er nauwelijks over gerept wordt in de Europese media. Feit is dat Europese software-ontwikkelaars de Amerikaanse markt uit angst links laten liggen. Wat moeten zij doen als de richtlijn goedgekeurd wordt? Van de 30.000 toegekende softwarepatenten is bovendien 75% in handen van Amerikaanse en Japanse multinationals.

Technische uitleg:
Het Europees patenbureau heeft 30.000 illegale patenten uitgegeven omdat ze niet voldoen aan de Europese patentconventie. Door uitvindingen middels een computer uit te laten voeren, met software dus, omzeilde het Europees patentbureau jarenlang artikel 52 waarin staat dat bedrijfsmethoden, software, presentaties van informatie, enzovoorts niet patenteerbaar zijn.
 
Het Europees patentbureau is een internationale organisatie die niet onder EU-controle staat.

Dit was voor de Europese commissie aanleiding om een voorstelrichtlijn op te stellen over de patenteerbaarheid van "in computers geïmplementeerde uitvindingen". Voorstanders van de richtlijn zijn multinationals met vaak enorme patentportfolio's die zowel offensief als defensief ingezet kunnen worden. Tegenstanders van de richtlijn zien het als een poging om de illegale patenten juist wel afdwingbaar te maken in nationale gerechtshoven waardoor rechtsonzekerheid ontstaat voor het bedrijfsleven en softwareontwikkelaars en de economische ontwikkeling geremd wordt.

[1]
Nederlandstalige informatie over zogenaamde softwarepatenten: http://vrijschrift.org/swpat/index.nl.html

[2]
EP 803105: Network Sales System http://swpat.ffii.org/patents/samples/ep803105/index.en.html

[3]
FFII: De strijd tegen 30.000 illegale patenten: http://swpat.ffii.org/index.nl.html

[4]
Voorbeelden: http://swpat.ffii.org/pikta/samples/index.en.html, meer sprekend: http://wiki.ael.be/index.php/EnglishSWPatentExamples

[5]
Software patents, a clicking bomb, Sep 4th 2003, From The Economist print edition, An explosive row over how to protect intellectual property in Europe, http://www.economist.com/business/displayStory.cfm?story_id=2043416